Om Ph.d. Cup

Ph.d. Cup er en formidlingskonkurrence, udviklet i et samarbejde mellem Information, DR og Lundbeckfonden. Formålet med konkurrencen er at sprede dansk forskning ud til en bred offentlighed ved at sætte fokus på de bedst formidlede ph.d.-afhandlinger fra landets universiteter.

Ph.d. Cup er således en hyldest til de mange ph.d.-studerende, der hvert år afleverer deres afhandling som punktum for tre års forskning, hvis forskning vi mener, fortjener større omtale og udbredelse. Konkurrencen er blevet afholdt én gang om året siden 2013, og konkurrencen afholdes igen i foråret 2020.

Blandt alle tilmeldinger til cuppen, læser, vurderer og udvælger en gruppe af kommunikationsfolk og journalister fra hhv. DR og Information de 25 bedste. Dommerkomitéen udvælger herudaf fem finalister, der skal stå på scenen til det store finaleshow. Dommerkomitéen tilstræber at udvælge de fem finalister, så de fire hovedområder sundhedsvidenskab, naturvidenskab, humaniora og samfundsvidenskab er præsenteret.

Ph.d. Cuppen kulminerer i et stort finaleshow i DR Koncerthuset. Her dyster de fem finalister i at formidle deres forskning overfor et publikum og tre dommere. Finalisterne får frem mod kåringsshowet coaching og sparring fra erfarne videnskabsformidlere. De forbereder en mundtlig og visuel præsentation af deres ph.d.-projekt og får medietræning samt en personlig evaluering på deres formidlingsstyrker og muligheder inden for deres forskningsområde.

De fem finalister bliver portrætteret i magasinet “Videnskapløb”, som udkommer med Information samt på alle landets universiteter og udvalgte biblioteker.

Vinderen af Ph.d. Cup modtager et skattepligtigt honorar på 30.000 kr. Beløbet kan bruges til én af disse præmier:

Forskningsrejse. Udenrigsministeriet stiller deres Innovationscentre til rådighed og kan hjælpe med at planlægge relevante virksomheds- og universitetsbesøg i flere byer rundt om i verden.

Individuelt forløb med vægt på hvordan du bedst brænder igennem med din forskning og med fokus på skriftlig forskningsformidling, tilrettelagt af Information.

Din egen forskningsfilm, der kan understøtte dine fondsansøgninger, konference-oplæg, presseomtale, sociale medier eller dit CV. Kort og godt fortalt på to minutter – dansk eller engelsk, produceret af Thin Green Line.

Alle tre præmier kan hjælpe dig videre i din forskningskarriere.

Alle præmier er skattepligtige.

Uanset om man går videre i Ph.d. Cup 2020 eller ej, vil alle ansøgere:

  • Få deres foto og formidlingstekst offentliggjort her på hjemmesiden
  • Blive tilbudt et halvt års digitalt abonnement på Information
  • Få tilsendt den legendariske Information notesbog fra LEUCHTTURM1917
  • Få tilsendt Medieskolehåndbogen, der udkom december 2018
  • Blive tilbudt en gratis plads på Informations Medieskole for forskere
    • for at deltage på Informations Medieskole til efteråret, skal tilmeldingen ske senest den. 6. september 2019
    • for at deltage på Information Medieskole til foråret, skal tilmeldingen ske senest den 6. januar 2020