Om Ph.d. Cup

Ph.d. Cup er en formidlingskonkurrence, udviklet i et samarbejde mellem Information, DR og Lundbeckfonden. Formålet med konkurrencen er at sprede dansk forskning ud til en bred offentlighed ved at sætte fokus på de bedst formidlede ph.d.-afhandlinger fra landets universiteter.

Ph.d. Cup er således en hyldest til de mange ph.d.-studerende, der hvert år afleverer deres afhandling som punktum for tre års forskning, hvis forskning vi mener, fortjener større omtale og udbredelse.

Ph.d. Cup er blevet afholdt én gang om året siden 2013, og konkurrencen afholdes igen i foråret 2019.

De 25 deltagere, der går videre i konkurrencen udvælges af en gruppe af kommunikationsfolk og journalister fra hhv. DR og Information. Dommerkomitéen udvælger herudaf fem finalister, der skal stå på scenen til det store finaleshow. Dommerkomitéen tilstræber at udvælge de fem finalister, så de fire hovedområder sundhed, naturvidenskab, humaniora og samfundsvidenskab er præsenteret.

Ph.d. Cuppen kulminerer i et stort finaleshow i DR Koncerthuset. Her dyster de fem finalister i at formidle deres forskning og overfor et publikum og tre dommere. Finalisterne får frem mod kåringsshowet coaching og sparring fra erfarne videnskabsformidlere. De forbereder en mundtlig og visuel præsentation af deres ph.d.-projekt og får medietræning samt en personlig evaluering på deres formidlingsstyrker og muligheder inden for deres forskningsområde.

Vinderen af Ph.d. Cup modtager et skattepligtigt honorar på 30.000 kroner, og alle fem finalister bliver portrætteret i magasinet “Videnskapløb”, som udkommer med Information samt på alle landets universiteter og udvalgte biblioteker.