Om Ph.D. Cup

Ph.d. Cup er en formidlingskonkurrence, udviklet i et samarbejde mellem Information, DR og Lundbeckfonden. Formålet med konkurrencen er at sprede dansk forskning ud til en bred offentlighed ved at sætte fokus på de bedst formidlede ph.d.-afhandlinger fra landets universiteter.

Ph.d. Cup er således en hyldest til de næsten 2000 ph.d.-studerende, der hvert år afleverer deres afhandling som punktum for tre års forskning, og som vi mener, fortjener større omtale og udbredelse.

Ph.d. Cup er blevet afholdt én gang om året siden 2013, og konkurrencen afholdes igen i foråret 2019.

De 30 deltagere, der går videre i konkurrencen udvælges af en gruppe af kommunikationsfolk og journalister fra hhv. DR og Information. Dommerkomitéen udvælger herudaf fem finalister, der skal stå på scenen i DR’s Koncerthus til det store finaleshow. Dommerkomitéen tilstræber at udvælge de fem finalister, så de fire hovedområder sundhed, naturvidenskab, humaniora og samfundsvidenskab er præsenteret.

Ph.d. Cuppen kulminerer i et stort tv-transmitteret finaleshow i DR Koncerthuset. Her dyster de fem finalister i at formidle deres forskning på tv og overfor et publikum og tre dommere. Finalisterne får frem mod kåringsshowet coaching og sparring fra erfarne videnskabsformidlere. Sammen med en tv-tilrettelægger forbereder de en mundtlig og visuel præsentation af deres ph.d.-projekt og får skærm- og medietræning og en personlig evaluering på deres formidlingsstyrker og muligheder inden for deres forskningsområde.

Vinderen af Ph.d. Cup modtager et skattepligtigt honorar på 30.000 kroner, og alle fem finalister bliver portrætteret i temaavisen “Videnskapløb”, som udkommer med Information samt på alle landets universiteter.